Dödsolyckor i svenska trafiken
Varje år omkommer nästan 300 människor i den svenska trafiken. Arbetet med att minska antalet dödsolyckor i trafiken har varit ganska framgångsrikt. För 40 år sedan var siffrorna tre eller fyra gånger högre. 1997 beslöt riksdagen att nollvisionen skall gälla för trafiksäkerhetsarbetet i Sverige – dvs ett långsiktigt mål att ingen ska dödas eller skadas allvarligt till följd av trafikolyckor i Sverige.

I diagrammet ovan syns en fin nedåtgående trend, även om den tycks ha planat ut de senaste 10 åren. Det är på sin plats att nämna att definitionen av omkomna i trafiken är ganska begränsad och har förändrats under tidsperioden 1970-2018. T.ex. exkluderas följande:
- Omkomna och skadade av annan orsak än krockvåld
- Omkomna av avsiktlig handling. Självmord började exkluderas 2010.
- Omkomna 30 dagar eller mer från olyckstillfället
- Omkomna och skadade i fallolyckor bland gående
- Omkomna och skadade i olyckor utan att vägfordon varit inblandat, t.ex. påkörd gående av spårbunden trafik.
- Omkomna och skadade utanför vägtrafikområdet, exempelvis snöskoter- och fyrhjulings-olyckor
Sverige är långt ifrån ensamma om en positiv utveckling på området. Kolla in andra länders utveckling. Exempelvis har våra grannländer väldigt liknande kurvor.
Olyckorna sker förstås över hela landet men är ganska väl korrelerade med befolkningstätheten med flest olyckor i storstadsregionerna i södra Sverige.

När sker och vad beror de flesta olyckor på? Vi har analyserat olycksdatan från de senaste tio åren. Totalt 2650 olyckor som resulterat i att ett eller flera liv har släckts. Flest olyckor sker under sommarmånaderna juni, juli och augusti. Rimligtvis på grund av semestertrafik och att vi är ute och rör på oss mycket mer under dessa månader. Konsumtion av alkohol och droger toppar också under sommaren.
Höstmånaderna har generellt högre siffror än vårmånaderna. Överraskande dåligt väglag och mörker kan spela in här. December toppar vinterhalvåret rimligtvis pga storhelgen med mycket trafik och mycket transporter på våra vägar.
Känns lite vilt att rita diagrammet cirkelformat – men vi tyckte att ett så kallat ”wind rose” diagram kunde passa då månader ofta ritas som en cirkel (årshjul). Diskussion i små grupper kan med fördel också starta om vilket håll årshjulet ska gå (medurs eller moturs).
Låt oss också titta på när på dagen dödsolyckorna sker. Tydligt är att flest allvarliga trafikolyckor sker på tidig kväll. Mellan klockan 16 och 17 har överlägset flest av olyckorna med dödlig utgång skett.
Vi avslutar med en video som visar år för år var dödsolyckorna skett under perioden 2009-2018.
Källor:
https://transportstyrelsen.se
https://teknikensvarld.se/lagsta-antalet-doda-i-trafiken-sedan-1944-117129/
https://transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/statistik/Olycksstatistik/officiell-statistik-polisrapporterad/
SENASTE KOMMENTARERNA