Sveriges befolkning
Hur stor är Sveriges befolkning? 10 281 189 svenskar fanns det i mitten av år 2019. Det är ungefär en halv miljon fler än för bara 5 år sedan. I denna artikel utforskar vi flera aspekter kring Sveriges befolkning. Var bor svenskarna? I vilka kommuner växer befolkningen? Var föds det flest barn?
Var bor då Sveriges befolkning? I de södra kommunerna är befolkningstätheten generellt större och kommuner i de tre storstadsregionerna dominerar listan med högst täthet. Toppar gör tre Stockholmskommuner i Solna, Stockholm och Sundbyberg.
De mest glesbefolkade kommunerna är Arjeplog, Jokkmokk och Sorsele. Av Sveriges 290 kommuner finns det 16 kommuner med mindre än 5000 invånare. I 18 kommuner bor det fler än 100 000 människor.

Härnäst tittar vi på befolkningsökningen det senaste halvåret. Kommuninvånarna ökar i antal både genom födslar och genom inflyttning. Det är ingen direkt överraskning att det är storstadsregionerna som visar upp den största ökningen av befolkningen under första halvan 2019. Flera glesbygdskommuner fortsätter att förlora invånare. Värst är det för Norsjö och Filipstad som för varje 1000 invånare förlorade 13 personer.
Störst ökning relativt antalet invånare visar Svedala och Burlöv i Skåne upp tillsammans med Kungälv, alla tre kommunerna har ökat 15 personer per 1000 invånare under första halvåret 2019. På kartan här under får kommuner med positiv befolkningstillväxt gröna färger medan negativ tillväxt indikeras med allt rödare färger.

Var föds det flest barn? Låt oss först konstatera att det skiljer sig enormt kommuner emellan. I Solna föddes det flest barn per tusen invånare – nämligen 7,9 st. I Älvdalen föddes däremot endast 2,3 barn per 1000 invånare. Notera att talen är för första halvåret 2019 och bör alltså dubblas om man vill uppskatta helårs-utfallet.

Antal dödsfall per 1000 invånare skiljer sig faktiskt ännu mer än födelsetalen. Från över 9 dödsfall per 1000 invånare i Bjurholm, Arvidsjaur, Överkalix, Pajala och Åsele till bara 1,9 i Knivsta utanför Stockholm.

En annan intressant datapunkt att undersöka är könskvoten, dvs antal män per kvinna. Ett värde under 1 innebär alltså att det finns fler kvinnor än män i kommunen. Sådana kommuner får röd färg på kartan här under. Kommuner där männen dominerar får en allt blåare färg och en kvot över 1.

Kartan ovan med könskvoten har likheter med kartan för befolkningstäthet med röda färger i söder och i storstadsregionerna. Kan det vara så att kvinnorna är förhållandevis fler i tätbefolkade kommuner?

Ja, könskvoten (män/kvinna) verkar negativt korrelerad till befolkningstätheten i kommunen. En kommun med högre befolkningstäthet, har alltså en tendens att ha högre andel kvinnor i befolkningen.
All data till ovanstående analys är hämtad från Statistiska centralbyrån (SCB). Kartdatan är hämtad från KodApan och visualiserad med kepler.gl. Notera att Sveriges stora sjöar är med i kommunindelningen på kartan. När kommun-arean har använts i beräkningar, har officiell mark-area från SCB använts.
SENASTE KOMMENTARERNA